فوتبال یکی از پرتحرکترین ورزشهای دسته جمعی است و محبوبیت زیادی دارد. بازی کردن فوتبال چه به صورت حرفهای و چه به صورت تمرینی نیازمند انرژی زیاد و توان بدنی مناسب است و به عبارتی کار هرکسی نیست! یکی از مشکلاتی که ممکن است در حین تمرین فوتبال با آن روبرو شوید و برای شما آزاردهنده باشد، افت فشار حین تمرین فوتبال میباشد. این مشکل ممکن است برای هر فردی در حین تمامی ورزشهای سنگین از جمله فوتبال پیش آید. با سایت سعید حمیدزاده همراه باشید تا علل مختلف افت فشار هنگام تمرین فوتبال و راههای جلوگیری از آن را با یکدیگر بررسی کنیم.
علائم افت فشار در فوتبال
زمانی که در حین تمرین، فشار خون بازیکنان پایین رود، بازیکن به اصطلاح دچار افت فشار حین تمرین فوتبال شده است. فشار مناسب برای هر فرد متفاوت است اما به طور کلی فشار خون نرمال برای افراد، بین 60/90 تا 80/120 در نظر گرفته میشود. در صورتی که این عدد از کمترین مقدار خود پایینتر بیاید، علائمی مانند عدم تمرکز، تاری دید، حالت تهوع، سرگیجه، ضعف و غش، سردی پوست، سبکی سر، تنفس کم عمق و نبض سریع در فرد دیده میشود. اگر که این علائم و به خصوص سه مورد آخر را در خود و یا هم تیمیهای خود مشاهده کردید، نیاز است که سریعا به پزشک مراجعه کنید.
علل افت فشار حین تمرین
افت فشار هنگام بازی فوتبال میتواند به دلایل مختلفی رخ دهد و شناخت این دلایل برای مقابله و پشگیری از افت فشار در فوتبال و همچنین درمان انواع آسیب ها در فوتبال بسیار مهم است. افت فشار همیشه به علت قند خون پایین نیست و میتواند دلایل متعدد دیگری نیز داشته باشد. شناخت این دلایل به شما در کنترل و درمان آن و دیگر بیماریهای احتمالی کمک میکند. از دیگر دلایل افت فشار هنگام تمرین فوتبال عبارت است از:
- مشکلات کم آبی و گرمازدگی در فصول گرم سال: توجه داشته باشید که بدن ورزشکاران باید هنگام تمرین و بازی فوتبال هیدراته باشد. یعنی قبل از تمرین آب کافی نوشیده باشد و دچار کمبود آب در بدن نباشد. چرا که در فعالیتهای سنگینی مانند فوتبال، بدن از طریق تعریق، آب زیادی را از دست میدهد و چنانچه مشکلات کمبود آب وجود داشته باشد، ممکن است افت فشار و سرگیجه بعد از ورزش فوتبال در بازیکنان رخ دهد. افت فشار از این طریق در انجام تمرینات فوتبال در ماه رمضان بسیار دیده میشود.
- کم شدن اکسیژن خون: در تمرینهای سنگین، بدن کربوهیدرات میسوزاند و به همین علت به یونهای هیدروژن نیاز پیدا میکند. به همین علت در صورتی که اکسیژن خون کم شود، بدن دچار احساس ضعف شده و در این شرایط بهتر است تمرین را کمی با شدت کمتر انجام دهید.
- بروز مشکلات تیروئیدی: به طور کلی، مشکلات تیروئیدی در تمامی افراد عوارضی چون ضعف و کاهش انرژی را دارد که ورزشکاران نیز از این قائله مستثنی نیستند. برای حل افت فشار هنگام بازی فوتبال به علت مشکلات تیروئیدی، بهتر است هرچه سریعتر نسبت به درمان آن اقدام کنید.
- کم خونی: زمانی که بدن دچار کمبود سلولهای خونی حامل اکسیژن شود، به اصطلاح دچار کم خونی شدهاست و برای رفع این مشکل میتوانید از غذاهای خون ساز مانند حبوبات، گوشت و برخی داروها استفاده کنید.
- کمبود کربوهیدرات در بدن: بخش بزرگی از انرژی بدن از طریق کربوهیدراتها تامین میشود. به همین علت این ماده غذایی تاثیر به سزایی در انرژی فوتبالیستها خواهد داشت. در صورتی که بازی فوتبال را انجام میدهید، اما تغذیه مناسب و کاملی ندارید، باید منتظر افت فشار خود در حین تمرین باشید. بنابراین هیچگاه کربوهیدرات را به طور کامل از سبد غذایی خود حذف نکنید.
- کم خوابی و استرس: کم خوابی و استرس یکی از دلایلی هستند که در اکثر مواقع با افت قند خون و افت فشار حین تمرین فوتبال اشتباه گرفته میشوند. اگر ورزشکار هستید و دوست دارید که در این راه موفق باشید، باید بدانید که کم خوابی برای افراد ورزشکار و به خصوص فوتبالیستها، یک خط قرمز بسیار مهم است. نخوابیدن و استرس زیاد، فشاری را بر بدن متحمل میکند که در اثر این فشار، بدن دچار ضعف و بی حالی میشود.
- مشکلات آلرژی و تنفسی: برای موفق شدن در فوتبال باید از نظر تنفس، وضعیت خوبی را داشته باشید و اگر این چنین نباشد، در هنگام دویدن اکسیژن مورد نیاز به خوبی به ششها نرسیده و در نتیجه این مشکل، سبب ضعف و ایجاد سرفه در بازیکنان میشود.
- شدت تمرین: اگر تمرین و بازی خود را به یکباره سرعت ببخشید و آمادگی لازم را برای آن نداشته باشید، بدن در این حالت به شدت دچار ضعف و ناتوانی شده و در نهایت علائمی مانند افت فشار و بی حالی بروز پیدا میکنند.
با خرید دوره آموزش فوتبال پیشرفته از سایت سعید حمیدزاده میتوانید تمامی این مراقبتها و آموزشهای مختلف فوتبال را به زبانی ساده و شیوا فرا بگیرید.
هنگام افت فشار باید چکار کنیم؟
با افت فشار حین تمرین چه کنیم؟ حال که علت اصلی بی حالی و ضعف حین ورزش فوتبال را با هم بررسی کردیم، قدم بعدی این است که بدانیم در هنگام مواجه با افت فشار حین تمرین فوتبال باید چه اقداماتی را انجام دهیم و راه های پیشگیری از افت فشار در فوتبال چیست؟ برخی از اقدامات لازم در صورت مشاهده علائم افت فشار در فوتبال، حیاتی بوده و ممکن است با انجام آن ها بتوان جان یک نفر را نجات داد! درمان افت فشار حین تمرین فوتبال به شرح زیر میباشند:
- آرامش خود را حفظ کنید و سعی کنید نفسهای عمیق بکشید تا اکسیژن رسانی به خوبی انجام شود.
- از ادامه تمرین خودداری کنید و با استراحت، به بدن خود اجازه دهید که به حالت طبیعی خود بازگردد.
- پس از آن که مقداری سرحال شدید، میتوانید برای بالا بردن قند خون، از مواد شیرینی طبیعی مانند موز، خرما و یا کشمش استفاده کنید.
- از آنجایی که ممکن است بدن شما دهیدراته شده باشد، بهتر است کمی هم آب و یا نوشیدنی شیرین بنوشید. توجه داشته باشید که آب، سرد نباشد.
- در اولین نیمکت و یا روی زمین نشسته و سر خود را پایین نگه دارید، با این کار جریان خون در بدن شما افزایش پیدا میکند. برای این کار میتوانید دراز کشیده، پاهایتان را بالاتر از سطح بدن خود نگه دارید.
سخن پایانی
افت فشار در ورزش و تمرینهای پر جنب و جوش مانند فوتبال، بسیار دیده میشود و در صورت دیدن این موارد جای نگرانی نیست. شاید از خود بپرسید وقتی دچار ضعف حین ورزش میشوم باید چه کار کنم؟ بهتر است موارد گفته شده در این مقاله را رعایت کنید و در صورتی که راهکارهای درمانی در زمین فوتبال جوابگو نبود، فورا با اورژانس تماس بگیرید. به یاد داشته باشید که علاوه بر اطلاعات ورزشی، دانستن مراقبتهای ورزشی نیز برای شما بسیار مفید و مهم است و ممکن است با فرا گرفتن این نکات، بتوانید در مواقع خطر، جان خود و یا هم تیمیهایتان را نجات دهید.