بازیکنان هافبک جزو دسته بازیکنان میانی به شمار میروند که جای آنها در زمین بازی بین مدافعان و مهاجم است. وظایف هافبک بسیار متفاوت از سایر بازیکنان تیم است. به طوری که برخی از هافبکها به دفاع تیم کمک میکنند و اغلب در منطقه نزدیک دفاع باقی میمانند. برخی نیز در کمربند میانی زمین ایفای نقش میکنند و برخی دیگر نیز به عنوان هافبک هجومی، نزدیک به مهاجم بازی میکنند. بر این اساس هافبکها در هر سیستم و ترکیب فوتبال، وظایف خاص و جداگانهای دارد که مربی آنها را تعیین میکند. در این مطلب در ابتدا شما را با نقش هر یک از انواع هافبک در فوتبال آشنا میکنیم و سپس به بیان وظیفه هافبک در فوتبال خواهیم پرداخت. در این ویدئو، وظایف هر پست در فوتبال مدرن بررسی قرار داده شده است.
تعریف پست هافبک در ترکیب تیم فوتبال
همانطور که میدانید بازی فوتبال امروزی با سیستم فوتبال ادوار گذشته بسیار فرق کرده است و همچنان هم روشهای بازی در حال تغییر و دگرگونی هستند. در این ورزش هر تیم با توجه به مهارت و توانایی مربی و بازیکنانش سیستم خود را روی زمین اجرا میکند. رایجترین سیستم ورزش فوتبال که در حال حاضر انجام میشود، همین سیستم 2-4-4 است. در این سیستم یک تیم میتواند بازیکنانی که وظیفه هافبک را برعهده دارند، به دو دسته هجومی و دفاعی تقسیم کند.
از وظایف هافبک در فوتبال با این سیستم بازی این است که چهار هافبک به صورت یک لوزی در زمین حضور پیدا کنند. به طوری که هافبک دفاعی در مرکز زمین و نزدیک به خط دفاع قرار میگیرد و دو هافبک کناری در دو گوشه خط میانی و آخرین هافبک به عنوان بازیکن هجومی کار میکند. پس هافبک بازیکنی است که میتواند همپوشانی خوبی با سایر بازیکنان داشته باشد و روی نتیجه بازی تاثیر مثبت بگذارد. برای تبدیل شدن به بهترین هافبک تیم، خرید دوره تخصصی ستاره شو پلاس را در برنامه خود قرار دهید.
آشنایی با کار هافبک در فوتبال
هافبکها به عنوان زنجیره اصلی اتصال بین مدافعان و مهاجمان فوتبال در وسط زمین بازی ایفای نقش میکنند. از مهم ترین کار هافبک در فوتبال میتوان به مالکیت توپ و توپ گیری و تغذیه مهاجمان و انتقال توپ در زمین اشاره کرد. شاید یکی از مهم ترین وظایف بهترین هافبک ها این است که قادر هستند در شرایطی که تحت فشار قرار دارند، توپ را کنترل کرده و از دست ندهند. بنابراین ضمن توپ گیری مناسب با ارسال پاسهای صحیح، باید بتواند بازی را باز کرده یا جریان بازی را تغییر دهد. به جرات میتوان گفت که رسیدن به آگاهی محیطی و مالکیت توپ در بازی به عنوان مهم ترین وظایف هافبک، تنها با افزایش 100 درصدی سرعت با تمرینات چابکی فوتبال به دست میآید.
انواع هافبک در فوتبال و نقش آنها
همانطور که گفته شد، هافبک یا بازیکن میانه، بازیکنی است که بین مدافع و مهاجم قرار میگیرد. از وظایف هافبک، بیبهره کردن تیم حریف از توپ است که معمولا با تکل انجام میشود یا اینکه با تصرف توپ سعی میکند آن را برای مهاجمان خودی بفرستد. چون بازی این بازیکنان خط میانی بر تمام مناطق زمین تاثیر میگذارد، به آن ها فرماندهان زمین نیز میگویند. این بازیکنان ممکن است در مواقع لزوم در همه جای زمین حضور یابند تا به بازیکنان حمله یا مدافعان تیم کمک کنند.
هافبک دفاعی
یکی از حیاتیترین پست های تاکتیکی در فوتبال، هافبک دفاعی است که اکثرا جلوی دفاع میایستد و وظیفه آن قطع ارتباط حریفان با توپ است. همچنین پوشش بازیکنانی که در حمله شرکت میکنند و پیروزی در تکلهای تن به تن را بر عهده دارند.
هافبک وسط
هافبک وسط یا هافبک مرکزی به بازیکنی گفته میشود که تقریبا وظایف دفاعی و هجومی آن با هم برابر است. به طوری که مالکیت توپ در اختیار تیم خودی باشد، نقش هجومی میگیرد و رو به جلو حرکت میکند تا توپ را به خط حمله و بازیکنان مهاجم برساند. همچنین بعضی از این بازیکنان توانایی شوتزنی بسیار خوبی دارند و میتوانند توپ را از پشت محوطه جریمه به سمت دروازه حریف شوت کنند. البته در شرایطی که توپ در اختیار تیم رقیب باشد، از وظایف هافبک وسط این است که سریعا به عقب برگردد تا به مدافعان کمک و در فرایند توپگیری شرکت کنند. این نوع هافبکها معمولا بيشترین آمار پاس صحیح را در هر مسابقه دارند. هافبک مرکزی به دنبال اجرای بازی از مرکز زمین، عبور از توپ برای حفظ مالکیت و افزایش جنبش زمین و همچنین جنبش حمله بازیکنان حریف است.
هافبک راست
هافبک راست RM که در یک محوطه باریک و طولی در سمت راست کنار زمین به طول تقریبی ۷۰ تا ۸۰ متر و عرض ۱۰ تا ۲۰ متر دفاع میکند. اصلیترین وظیفه هافبک راست، حمله از جناح راست و ارسال سانترهای دقیق است. همچنین هافبک راست با حرکت در عرض زمین میتواند از پای مخالف خود (چپ) استفاده کرده و اقدام به شوتزنی کند. ارتباط این هافبک با دفاع راست بسیار مهم است و باید در حملات دفاع نیز شرکت کند.
هافبک چپ
یک هافبک چپ LM که در سمت چپ کنار زمین به دفاع میپردازد، نقش تعیین کننده در بازی را دارد. بازیکنان در این پست باید سرعت عمل، تکنیک و قدرت جنبش و جنگیدن بالایی داشته باشند تا بتوانند روی بازی تیم و حریف تاثیر بگذارند. وظیفه هافبک چپ، حمله از جناح چپ و ارسال سانتر روی دروازه حریف است.
هافبک هجومی
یکی از مهاجمان تیم نقش هافبک هجومی یا تهاجمی را بر عهده دارد که او دارای موقعیتی آزاد میان مهاجمان و هافبکها است. هافبک تهاجمی نه تنها باید شرایط بدنی خوبی داشته باشد، بلکه باید بازیکنی تکنیکی و دریبل زن نیز باشد. میزان تقاضای بالای توپ و حتی نیاز بازی بدون توپ این هافبک را مجبور میکند که با شرایط بدنی عالی وارد زمین بازی شود تا بتواند با تمام نیروی خود در حرکات تهاجمی تیم شرکت کند.
شاید از خود بپرسید چگونه میتوانم پست تخصصی خود را پیدا کنم و آن مهارت را تقویت کنم؟ اگر به دنبال بهترین پاسخ برای این سوال هستید، این ویدئو را از دست ندهید.
آشنایی با مهمترین وظایف هافبکها
هافبکها در هر سیستم و ترکیب فوتبال وظایف خاص و جداگانهای را که مربی میخواهد، بر عهده میگیرند برای همین در بیشتر تیمها، استفاده از حداقل از یک هافبک تخصصی را مشاهده میکنیم. وظایف هافبک های تخصصی به شرح زیر است:
وظیفه هافبک میانی
وظایف هافبک های میانی متناسب با شکل بازی مورد نظر سرمربی تیم متفاوت خواهد بود. یک هافبک میانی باید مانند یک مدیر برجسته در زمین فوتبال باشد و بتواند شکل بازی را انتخاب و به تیم وارد کند. او باید دیدی گستردهای به همه نقاط زمین داشته باشد. پاسهای کوتاه او نشان دهنده صرف وقت و بازی بلند او سبب سرعت بخشیدن به بازی میشود. این هافبک باید قبل از هر پاس موقعیت سنجی کند تا بتواند بهترین پاس را ارسال کند. با این کار او میتواند هم تیمی خود را به بهترین شکل صاحب توپ کند. هافبک میانی به عنوان سخنگوی تیم، وظایف سنگینی درون زمین بر دوش دارد و با هوشیاری تمام بازی را بررسی کند و نقاط ضعف حریف را شناسایی کند. تیم، متناسب با قدرت دریبلزنی و بازیسازی که یک هافبک دارد، بهترین نقطه برای شروع یک ضد حمله موثر را در موقعیت مناسب آغاز خواهد شد.
وظایف هافبک دفاعی
یک هافبک دفاعی یکی از ستونهای اصلی خط دفاع محسوب میشود. او باید از شرایط بدنی بسیار بالایی داشته باشد، تا به عنوان یک مدافع بتواند بیشتر از همه بدود. عمده وظایف هافبک دفاعی مربوط به میانه میدان میشود و باید از یورش حریف به سمت دروازه جلوگیری کند. جالب است بدانید که یک تیم با هافبکهای تهاجمی، از لاک دفاعی خود بیرون میآید و به فاز حمله میرود. از وظیفه هافبک دفاعی این است که به عنوان یک بازیکن مبارز فوقالعاده، هیچ وقت نباید حواسش پرت شود و از بازیکنان حریف جا بماند. تیمی که میخواهد در دفاع عملکرد خوبی داشته باشد، باید حداقل یک هافبک دفاعی با کیفیت در ترکیب خود داشته باشد.
وظایف هافبک هجومی
به طور کلی، یک هافبک هجومی دستیار کاپیتان تیم است. هنگام حمله، وظیفه هافبک هجومی این است که در توپرسانی به بازیکن صاحب توپ ملحق شده و حرکت یک به دو انجام دهند، یا به مهاجمان برای گل زدن کمک میکند. این هافبک با دریبلهای خود میتواند دفاع حریف را به هم بزند و مهاجمان را در رسیدن به هدفشان یاری کند. او باید از همان جلو دفاع را شروع کند و با حریف مقابله کند و حرکت تهاجمی او را مانع شود، همچنین میتواند با کمک هافبکهای میانی تیم ضد حمله را تدارک ببیند.
وظیفه هافبک کناری
هافبک کناری که در سمت چپ و راست تقسیم میشوند، باید نیازمندی سه پست دیگر تیم را در نقاط مختلف زمین برآورده کنند. بازیکنان هافبک کناری باید از یک بخش باریک و طولی در کنارههای زمین دفاع کنند. پس از تصاحب سریع توپ توسط حریف، آنها باید در وضعیت دفاعی مناسب قرار بگیرند. وظیفه هافبک کناری به شکل طبیعی ایجاب میکند که بخش وسیعی از زمین را پوشش دهند. پس برای همین منظور باید سرعت و استقامت خود را همیشه در سطح بالا حفظ کنند.
وقتی که بازیکنان حریف مالک توپ هستند، از منطقه دروازه و فضاهای داخلی محوطه جریمه خود مراقبت میکنند. وقتی که حریف در زمین خودی مالکیت توپ را در اختیار دارد، وضعیت پوششی خوبی را در خط دفاعی تشکیل میدهند و بیشتر به مدافعان کناری پشت سر خود کمک میکنند. هافبکهای کناری باید بدون انجام خطا، بازیکنان مقابل را کنترل کنند و نقش آنها را از بازی کمرنگ کنند. ارسال پاسهای بلند برای هم تیمیها و شرکت در حملات تیم از دیگر وظایف هافبک کناری است و باید بتوانند بهترین سانتر را به سمت دروازه حریف ارسال کنند.
جمعبندی
در این مطلب به شرح وظایف هافبک در زمین فوتبال، معرفی انواع هافبک و نقش هر یک از آنها در بازی پرداختیم. اگر سوالی در مورد انواع پستهای فوتبال داشتید، حتما در بخش کامنت ها با ما در میان بگذارید تا بهترین پاسخ را دریافت کنید.